Utbildning

Enorma mängder data och information (”Big data”) samlas in överallt i samhället; av företag, myndigheter och organisationer. För att förstå vår omvärld och för att analysera och tolka dessa stora datamängder behövs statistiska metoder. Statistik är en vetenskap som handlar om att ställa frågor om omvärlden och besvara dem på ett vetenskapligt sätt.

Den framtida arbetsmarknaden för statistiker och dataanalytiker ser mycket bra ut. Du är som statistiker ofta med och tar fram viktiga underlag för viktiga beslut. Du kan jobba inom nästa vilket område som helst som intresserar dig: med miljö- och klimatfrågor, utvärdering av hälso- och sjukvård, analys av riskfaktorer för sjukdomar, läkemedelsprövning, utvärdering av utbildnings- och arbetsmarknadsåtgärder, försäljningsprognoser, marknadsanalyser, insamling och sammanställning av statistik som underlag för politiska beslut, opinionsundersökningar eller kvalitetskontroll inom industrin för att bara nämna några tillämpningsområden.

Du kan läsa statistik som huvudämne både via program och fristående kurser. Kurser i statistik är också det perfekta ämnet att kombinera med andra ämnen. Statistik ingår i många utbildningsprogram. Statistik passar dig som är nyfiken och gillar matematik och att jobba med datorer.

Har du frågor som rör studier i statistik är du välkommen att kontakta studievägledaren.


Sidansvarig: Webmaster

Utskriftsversion

Kontaktinformation

Maria Karlsson, studievägledare
Enheten för statistik
901 87 Umeå 

Tel:  090-786 55 96

Kontaktformulär